Mirović: I dalje stipendiramo studente romske nacionalne manjine u okviru studijskog programa Visoke škole "Mihailo Palov" u Vršcu

Mirović: I dalje stipendiramo studente romske nacionalne manjine u okviru studijskog programa Visoke škole "Mihailo Palov" u Vršcu

Autor :  nov 13, 2018

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je danas ugovore o stipendiranju studenata romske nacionalne manjine za školsku 2018/2019. godinu, u okviru studijskog programa za obrazovanje vaspitača na romskom jeziku, sa Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača „Mihailo Palov“ u Vršcu.

- Očekujemo da svi vi po završetku studija postanete nosioci obrazovanja i širenja znanja u svojoj romskoj zajednici, koja je decenijama, bez institucionalne podrške, bila prepuštena sama sebi, što danas nije slučaj, rekao je predsednik Mirović.

On je istakao da obrazovanje mora biti dostupno svim pripadnicima romske nacionalne manjine, koji, kako je rekao, zaslužuju bolje društvene, ekonomske i socijalne prilike.

- Ključ za budućnost Roma jeste obrazovanje i ravnopravnost i Pokrajinska vlada i u budućnosti biće posvećena unapređenju položaja romske nacionalne manjine, dodao je predsednik Mirović.

Direktor Kancelarije za inkluziju Roma AP Vojvodine Miloš Nikolić izjavio je da se značaj ovog programa ogleda kroz institucionalno očuvanje kulturnog identiteta pripadnika romske nacionalne manjine, a samim tim se, kako je istakao, stvara romska intelektualna elita koja treba da se uključi u proces unapređenja položaja Roma.

- Obrazovanje je jedini način da izađemo iz začaranog kruga siromaštva, rekla je stipendistkinja Željana Novakov, zahvalivši se Pokrajinskoj vladi i Kancelariji za inkluziju Roma AP Vojvodine.

Pogledajte video sa dodele ugovora o stipendiranju: 

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Error: No articles to display