Umetnici na uslovnoj slobodi 28. avgusta u Konkordiji

Umetnici na uslovnoj slobodi 28. avgusta u Konkordiji

Autor :  avg 21, 2015

Vršačka multimedijalna umetnica Jelena Gorički, njen kolega Vladimir Mojsilović i umetnički kolektiv Zampa di Leone, u sklopu projekta "Umetnici na uslovnoj slobodi" likovnog kritičara Slavka Timotijevića, predstaviće se u Konkordiji, Gradskog Muzeja Vršca. Otvaranje izložbe je 28. avgusta u 19 časova. Izložbu ćete moći da pogledate do 8. septembra.

Kuratorski projekat likovnog kritičara Slavka Timotijevića "Umetnici na uslovnoj slobodi" osmišljen je kao jednogodišnja putujuća galerija koja ima svoju zaokruženu producentsku formu i kao takva se nudi institucijama kulture. Za ovdašnje prilike pomalo neobično, za svetske već uveliko trend.

Ideja je bila da se tri autora, Jelena Gorički, Vladimir Mojsilović i umetnički kolektiv Zampa di Leone, pored tri različita poetska pravca, dovedu u korelaciju kroz zajednički nastup sa pozicije umetnika nezavisne scene ka kulturnom mejnstrimu i na taj način donesu svoj drugačiji pristup likovnosti, socijalnim temama i uopšte načinu na koji umetnost stiže do krajnjih konzumenata u Srbiji.

Timotijević u objašnjenju, pomalo provokativnog naziva izložbe (umetnici na uslovnoj slobodi), objašnjava da je upravo to "stanje svesti ove generacije umetnika" bilo povod da izložbu tako i nazove.

Umetnici koji pripadaju generaciji 90.-ih još uvek su u nekoj vrsti limba između post-komunizma i pred-kapitalizma i negde pokušavaju da shvate gde je tu njihovo mesto. Da li je danas dominantni egzistencijalizam primaran u odnosu na njihovo autorsko biće? Da li autizam autora vodi u izolaciju i koje to veštine oni sada, uporedo stvarajući svoja dela, još savladavaju kako bi se pozicionirali na nekakvom imaginarnom tržištu umetnina u Srbiji.

Izložba je do sada obišla Novi Sad, Beograd, Novi Beograd, Smederevo i Kovin.

Jelena Gorički je diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, odsek slikarstvo u klasi profesora Milana Blanuše. Od početka studija 1997. istražuje polje novih medija, uglavnom instalacije u prostoru interaktivne animacije i fotografiju.

Vladimir Mojsilović je diplomirao grafiku na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2002. Izlagao je na brojinim izložbama i učestvoavao u multumedijalnim projektima.

Zampa di Leone je umetnički kolektiv osnovan 2000. koji usmerava svoje aktivnosti i strip narative protiv lažne levičarske političke prakse i savremene umetničke produkcije koja ima podaničku ulogu u društvu krize liberalno kapitalističke kulture.

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Error: No articles to display

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Jul 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31