Tanja u Budvi govorila o reformi srpskog pravosuđa

Tanja u Budvi govorila o reformi srpskog pravosuđa

Autor :  jun 26, 2015

Tanja Tomašević Damnjanović, narodna poslanica SNS iz Vršca, predvodila je delegaciju Narodne skupštine Republike Srbije na Interparlamentarnoj konferenciji, koja je održana u Budvi 18. i 19. juna.

Tema konferencije je bila „Na putu ka nezavisnom i savremenom sudskom sistemu u zemljama u procesu pristupanja“, koja je organizovana u saradnji Evropskog parlamenta i Skupštine Crne Gore. Našu delegaciju su činili i Godana Čomić, Neđo Jovanović i Vesna Marković.

Na konferenciji su se okupile delegacije nadležnih odbora parlamentarnih zemalja zapadnog Balkana: Srbije, BiH, Makedonije, Crne Gore, Albanije i predstavnici UNMIK-a Kosova. Oni su u okviru debate razgovarali o procesu reformi pravosuđa, kao i o modernizaciji pravosudnog sistema u cilju njegovog usklađivanja sa kriterijumima za pristupanje EU. Bila je to prilika da se naša delegacija uveri koliko je Srbija uradila u odnosu na zemlje, koje su već članice EU.

- Da bi Srbija učinila neophodne promene za pristupanje EU, potrebno je da promeni Ustav, u cilju isključivanja uticaja predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti na sudsku vlast, odnosno da Narodna skupština ne odlučuje u postupku izbora sudija, predstavnika sudova, javnih tužilaca... Naravno, neophodan nam je nastavak procesa reformi pravosuđa, ali i modernizacija pravosudnog sistema, uključujući i e-upravu, obezbeđivanje uslova za elektronsko vođenje sudskog postupka, rekla je Tanja Tomašević Damnjanović, inače potpredsednica Odbora za pravna pitanja Narodne skupštine.

Ova Vrščanka je u svom izlaganju u Budvi istakla da je Srbija usvojila nacionalnu strategiju za reformu pravosuđa za period 2013-2018, koja predstavlja strateški okvir, koji se na osnovu analize ostvarene na godišnjem nivou ažurira Akcionim planom Vlade, sa konkretnim merama, aktivnostima, rokovima, potrebnim sredstvima i nadležnim telom za sprovođenje aktivnosti.

Tanja Tomašević Damnjanović će predstavljati Srbiju i na Orijentacionom programu NATO u Briselu (29. jun – 1. jul), kao zamenik člana stalne delegacije Narodne skupštine pri Parlamentarnoj skupštini NATO.

- Cilj programa je da se parlamentarcima pruži detaljan uvid u ulogu Parlamentarne skupštine, strukturu i politiku NATO-a, uključujući aktuelna politička i bezbedonosna pitanja, dodala je Tanja.

Tokom posete Vrhovnoj komandi savezničkih snaga za Evropu (SHAPE) u Monsu, parlamentarci će se upoznati i sa operacijama savezničkih snaga i procesom upravljanja krizama i operacijama.

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Error: No articles to display

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Jun 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30