Župnik crkve Svetog Gerharda u Vršcu apeluje na ljude dobre volje da pomognu sanaciju tornjeva i fasade
Odštampajte ovu stranicu

Župnik crkve Svetog Gerharda u Vršcu apeluje na ljude dobre volje da pomognu sanaciju tornjeva i fasade

Autor :  Jelena J. Baljak, novosti.rs maj 09, 2019

Olujni  vetar, koji je pre desetak dana ponovo duvao u Vršcu, skinuo je dva kvadratna metra zaštitnog lima sa desnog tornja rimokatoličke crkve Svetog Gerharda, pa sada, kada kiša danima pada, voda curi u zvonik i pravi ogromnu štetu na velelepnom verskom objektu. Zato župnik Alen Palatinuš apeluje na sve ljude dobre volje da im donacijama pomognu u sanaciji, kako ne bi došlo do katastrofalnih posledica.

 

Ova crkva, koja se zbog lepote s pravom naziva katedralom, iako nikada nije bila sedište biskupa, već decenijama je u lošem stanju. Ornamenti konstantno otpadaju, pa je na zidovima do ulice istaknuto upozorenje. I vlaga je, zbog dotrajalih oluka, na nekoliko mesta narušila unutrašnjost tog vek i po starog zdanja, dok je zid iznad centralnog vitraža toliko napukao da su tornjevi polako počeli da se razdvajaju...

- Suočavamo se sa mnogo problema, ali nam je trenutno prioritet sanacija oba tornja, jer će vetar sigurno nastaviti da čupa načeti lim, što je opasno za prolaznike, a samom objektu pravi nesagledivu štetu. Situacija je alarmantna - upozorava župnik.

Da bi na 63 metra visokim tornjevima zamenili dotrajali lim kvalitetnijim bakarnim limom, za šta već imaju urađen projekat, potrebno im je 50.000 evra. Zrenjaninska biskupija, kojoj pripadaju, nema toliko novca, pa im je svaka pomoć dobrodošla.

- Otvorili smo žiro-račun, na koji ljudi dobre volje mogu da uplate novac. Nadamo se da ćemo uz njihovu pomoć u toku godine rešiti problem sa limom - dodaje župnik.

Želja im je da na tornjevima saniraju i labave ornamente i figure, od kojih većina teži i do 30 kilograma. One predstavljaju opasnost, jer usled vetra njihovi delovi često padaju na izuzetno frekventnu Ulicu Vuka Karadžića i Bulevar Žarka Zrenjanina.

Crkva Svetog Gerharda najveća je i, kažu, najlepša rimokatolička crkva u Srbiji. Čuvena je po svojoj arhitekturi u čistom neogotskom stilu, vitražima i unutrašnjem osvetljenju, kao i najstarijim orguljama u zemlji, koje datiraju iz 1913. Na njima se i dalje može svirati, mada i one zahtevaju rekonstrukciju.
 

Donacije  za sanaciju tornjeva vršačke rimokatoličke crkve mogu se uplatiti na žiro-račun 160-547197-16, Banka Inteza.

Autor: Jelena J. Baljak, www.novosti.rs

 

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"