Pokrajina i ove godine nastavlja sa podrškom zemljoradničkim zadrugama

Pokrajina i ove godine nastavlja sa podrškom zemljoradničkim zadrugama

Autor :  apr 25, 2019

Za prethodne dve godine imamo preko 80 miliona dinara investicija u opremu u zemljoradničkim zadrugama širom Vojvodine, kazao je pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević na konferenciji o podsticajnim merama za zadruge u 2019.

On je podsetio da je pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu od 2017. jasno prepoznao zemljoradničke zadruge kroz sve agrarne mere i konkursne linije na pokrajinskom nivou, te dodao da je neophodno finansijski podržati udruživanje poljoprivrednika, jer je to najbolji način za njihovo osnaživanje, kao i njihovu proizvodnje.

Radojević je pomenuo i novinu sa Skupštine Razvojne agencije Vojvodine, gde je predloženo da se za nabavku opreme za primarnu i prerađivačku proizvodnju opredeli 50 miliona dinara, odnosno do pet miliona po zemljoradničkoj zadruzi.

Radojević je pomenuo i da je Vlada Srbije za ove dve godine unela dodatni impuls u udruživanje poljoprivrednika i osnaživanje zadrugarstva, te da se zajednički čini maksimalan napor u pravcu koordinacije zajedničkih aktivnosti u cilju reafirmacije zadrugarstva.

Resorni sekretar je pomenuo i značaj složenih zadruga, koje su rezultat udruživanja dve ili više zadruge, i koje na taj način dolaze u položaj da ostvare subvenciju od Vlade Srbije i do 60 miliona dinara. „Reč je o ogromnim investicijama, koje treba da unaprede generalno pol?oprivrednu proizvodnju“, rekao je Radojević i poručio da Sekretarijat i ove godine nastavlja sa podrškom zemljoradničkim zadrugama.

Posebno je pomenuo značaj saradnje sa Zadružnim savezom Vojvodine, u kojem Pokrajina ima stabilnog strateškog partnera u zajedničkom uvažavanju zadrugara, čije potrebe će biti implementirane u agrarne mere.

Ministar u Vladi zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić saopštioje da je od početka akcije „500 zadruga u 500 sela“ formirano 400 zadruga, naveo da je zadrugarstvo imperativ opstanka i ostanka mladih poljoprivrednika na selu te da je zadrugarstvo zato prvorazredna nacionalna tema u Srbiji.

- I dalje ćemo se baviti zadrugarstvom na način kako smo se bavili prethodne dve godine, ne samo pričama već i delima“, rekao je Krkobabić i najavio da u ovoj godini domaćini Srbije mogu da očekuju oko 700 miliona dinara za podsticaje, što znači da oko 70-tak zadruga može da računa na ta sredstva: za novoformirane zadruge 7,5 miliona dinara, postojeće zadruge 15 miliona i za složene zadruge do 60 miliona dinara.

Izvor: Tanjug.rs

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Error: No articles to display

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Septembar 2021 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30