Vrščani organizovali "Mali čas istorije" u čast palim borcima u odbrani otadžbine

Vrščani organizovali "Mali čas istorije" u čast palim borcima u odbrani otadžbine

Autor :  apr 17, 2019

SUBNOR Vršac je organizovao "Mali čas istorije" kod spomen obeležja na graničnom prelazu Vatin.  "Mali čas istorije" organizovan je povodom herojske pogibije vojnika Kraljevine Jugoslavije, koji su časno  branili svoju  domovinu od Hitleerove nacIsističke soldateske, nadiruće sa teritorije susedne Rumunije, 11. aprila 1941. godine.

Malom času iz istorije, prisustvovalo više od sto pripadnika SUBNOR, građana i predstavnika grada Vršca. Istorijski osvrt na prve ratene dane 1941. priredio je Dragoljub Đorđević.
 
U ime lokalne samouprave prisustvovali su člnovi Gradskog veća, Slobodan Jovanov i Miroslav Stupar, koji se obratio biranim rečima, punog pijeteta za patriotski čin branioca otdžbine i kada se činilo da je  odbrana slobode i nezavisnosti, neizvesna , gotovo nemoguća.
 
U ime porodice Mijanović , vidno uzbuđen skupu, obratio se Vidak Mijanović , prevshodno izrazom zahvalnosti da je nakon 78. godina za porodicu Mijanović nastupilo olakšanje i spokoj. Vence su položili predstavnici grada Vršca, porodica Mijanović i SUBNOR . 
 
Porodica Mijanović položila je i venac na Spomen kosturnicu na gradskom groblju u Vršcu, sa posvetom u spomen svim počivšim  slobodarima združenim u večnosti.
 
- Još uvek se sležu emocije iskazane na Malom času iz istorije, priređenom povodom 78. godišnjice pogibije časnih vojnika vojske Kraljevine Jugoslavije na braniku otadžbine,11.aprila 1941. godine. Uzvišenom činu uspomene na Marka Božovića, artiljerisjkog narednika, Sinišu Matejića, pešadijskog potporučnika, Voje Atanasiojevića, rezervnog pešadijskog podnarednika, Tošu Statijeva, vojnika i Ignjata Đorđeva, redova. Svi oni stradali su okršaju na granici sa Rumunijom u nastojanju da spreče prodor nacističke soldateske u Jugoslaviju. Neuobičajena koliočina emocija prositekla je iz činjenice da su času iz istroije prisustvovali članovi porodice Mijanović, sada iz Kragujevca, kaže Đorđević. 
 
malicas2019vatinevVS
 
- Zahvaljujući modernim sredstvima komunikacija i čuvanja informacija na elektronskom sistemu YU TUBE, Vidak Mijanović doznao je za aktivnosti SUBNOR u Vršcu, pa tako i za čuvanje uspomene na hrabre pripadnike Prve čete, 18  Posadnog puka. Njegov otac Mihajlo, uzaludno je pokušavao da uđe u trag posmrtih ostataka svoga rođenog  brata Velimir Mijanović za koga je pouzdano znao da je poginuo aprila 1941. godine na granici kod Vršca, jer je bio kaplar Prve čete 18. Posadnog puka u Vršcu. O tome svedoči fotografija, koju jeVelimir poslao svojoj sestri Raduši Mijanović, na čijoj je poleđini u formi razglednice, svojom rukom ispisao : " Za uspomenu i dugo sećanje svojoj sestrio Raduši od brata Velimira Mijanovića, Kaplara I čete 18 Posadnog puka, Vršac" ,  adresovano na : G-ci Raduši Mijanović, Novo Selo Srbica, Raška Banovina. Fotografija je čuvana u porodičnom albumu Mijanovića. Ona je poslužila kao neosporna potvrda da je  "nepoznati vojnik, koji je svojom svesnom žrtvom usmrtio nekoliko neprijateljskih vojnika", aktivirajući protivtenkovsku  minu, u stvariVelimir Mijanović, za kojim  je u potrazi za grobom, proveo gotovo čitav svoj vek, neutešni brat Mihajlo. Čin stradanja ide u prilog činjenici da identifikacija nije bila moguća. Što se nije dalo ocu, dalo se sinu. Mogućnost spoznaje ishodišne sudine i mesta počivanaja, pokrenula je sinovca Vidaka Mijanovića, da stupi u kontakt sa SUBNOR-om  u Vršcu. Podatke o telefonskom broju, dobio je uz pomoć gradske uprave Vršca,  kojoj se molbom obratio .Tako će ime "nepoznatog vojnika" na spomen ploči spomenika - krajputaša, nedaleko od graničnog prelaza Vatin, zauzeti ime jednog od heroja Aprilskog rata 1941. Velimira Mijanovića, kaplara, na mestu,  koje mu odveć pripada. Sada znamo da njegovi posmrtni ostaci počivaju u spomen kosturnici na gradskoim groblju u Vršcu, zajedno još deset vojnika poginulih u Aprilskom ratu, 11 rodoljuba streljanih prilikom ulaska trupa Vermahta u Vršac,  1941 godine i 363 crvenoarmejca i 36 partizana , poginulih u borbama za oslobođenje Vršca i okoline 1944 godine, kaže Đorđević. 
 
 
"Počivajte u miru, sokolovi",opšta je  poruka  sa  SUBNOR-ovog Malog časa istorije.
 
 
 
 
 
Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Error: No articles to display

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Januar 2020 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31