Grad Vršac je lider u postupku komasacije

Grad Vršac je lider u postupku komasacije

Autor :  dec 20, 2018

Grad Vršac je u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ), poslednjih nekoliko meseci, uspešno  organizovao brojne radionice, odnosno obuku o unapređenju  procene zemljišta u postupku komasacije, a tim povodom održana je i prezentacija “Novine u srpskom postupku komasacije, praktična primena u Vršcu “.

Reč je o projektu koji finansira Evropska Unija, Nemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i Ministarstvo poljoprivrede. Projekat realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) u saradnji sa Upravom za poljoprivredno zemljište.

- Grad Vršac je prepoznao je prepoznao potrebu da se poljoprivrednicima pre svega stvori dobra osnova kako bi se efikasnije i ekonomičnije obavljali svoju delatnost. To je omogućeno roz rešavanje imovinsko - pravnih odnosa, ukrupnjavanje poseda i uređenje infrastrukture, što istovremeno pozitivnp utiče i na ruralni razvoj i na privalačenje novih investicija.  Zahvaljujući saradnji i obukama sa GIZ-om  u poslovima komasacije, rad naše komisije se značajno unapredio, pro će omogućiti brže sprovošenje ovog postupka u budućnosti, istakla je gradonačenica Vršca Dragana Mitrović.

Prvi ugovor o sufinansiranju postupka komasacije grad Vršac je sa resornim Pokrajinskim sekretarijatom zaključio 2008. godine,  i do sada je potpisano nekoliko takvih ugovora.

- Postupak je u toku u tri Komasacione opštine, nakon kojih možemo da kažemo da smo na pola puta. Mi smo do sada uradili komasaciju na više od 33.000 hektara , a isto toliko hektara biće u  postupaku komasacije u  budućnosti, istakao je član Gradskog veća Slobodan Jovanov.

U postupak komasacije do sada je uloženo blizu 300 miliona dinara,  od kojih je Pokrajina izdvolila 140 miliona, dok je preostali iznos obezbedio Grad.

- U poređenju sa ostalim  gradovima i opštinama u Srbiji , postupak komasacije se najbrže obavlja na teritoriji Vršca, gde je postupak komasacije okončan ili se trenutno obavlja u šest komasacionih opština , istakao je Vladislav Krsmanović pomoćnik pokrajinskog sektetara za poljoprivredu.

giykomasacijavslidereko

- Vršačka lokalna samouprava je na pravi način shvatila značaj komasacije koja nije samo ukrupnjavanje poseda, već je to šansa da se uređeni prostor da se što bolje ago-ekonomsko eksploatiše, rekao je direktor Uprave za poljoprivredno zemljište Branko Lakić.

vsliderkomasacij2018

-  Vršac je lider u sprovođenju  postupka komasacije. Takođe Vršac je i tzv. "ogledno polje" za novine koje su uvedene u ovaj proces, među kojima o unapređenoj proceni zemljišta, sa akcentom na zaštitu životne sredine, rekao je Nenad Gvozdevović, predstavnik GIZ-a .

Da podsetimo, obuke su organizovane zbog novina koje se uvode izradom i usvajanjem Plana zajedničkih i javnih objekata (PZJO) sa procenom uticaja na životnu sredinu (PUŽS) u predstojećim projektima komasacije zemljišta. 

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Error: No articles to display

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Jul 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31