Vršac je jedan od vodećih gradova u oblasti pružanja podrške i pomoći osobama sa invaliditetom

Vršac je jedan od vodećih gradova u oblasti pružanja podrške i pomoći osobama sa invaliditetom

Autor :  dec 04, 2018

Vršac, u kome živi oko  620 osoba sa inveliditetom, jedan je od vodećih gradova u oblasti pružanja podrške i pomoći osobama sa invaliditetom.Lokalna samouprava pruža sve neophodne uslove za obavljanje svakodnevnih aktivnosti  osoba sa invaliditetom i uključenost u sve životne tokove.

U gradu postoje rampe i pristup na gotovo svim važnim objektima. Za školsku decu obezbeđen je svakodnevni specijalizovani prevoz do škole kao i na lekarske preglede i vežbe. Svako dete ima svog ličnog pratioca i pedagoškog asistenta, koji mu pomaže u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, a za odrasle osobe tu su personalni asistenti.

Za decu je tokom letnjih meseci organizovano sportsko-terapijsko jahanje, kao i sportski ribolov za decu i odrasle. U gradu postoji i igralište namenjeno osobama sa invaliditetom, napravljeno po svim standardima, što povoljno utiče na kvalitet života,  uključenost u društvo, fizičku aktivnost i socijalizaciju dece.

- U okvir u našeg Udruženja već godinama se uspešno odvija akcija "Sakupi humani čep", kojom se obezbeđuju sredstva za kupovinu neophodnih pomagala za osobe sa invaliditetom. U Vršcu postoji i biblioteka ,,Parakvad VŠ“, koja je osmišljena sa ciljem da zadovolji čitalačke potrebe osoba sa invaliditetom na teritoriji grada. Željena literatura dosatavlja se na kućnu adresu članovima koji nisu u mogućnosti lično da dođu. Bibliotekom rukovodi master prof. srpskog jezika i književnosti pripadnik grupe osoba sa invaliditetom. Tokom godine organizuju se mnogobrojna druženja između lokalnih udruženja. I pored postojanja skoro svih neophodnih uslova, osobe sa invaliditetom nisu u dovoljnoj meri aktivne i zainteresovane za društveni život, ističu u "Parakvad VŠ".

Da podsetimo, Republici Srbiji živi između 700.000 i 800.000 osoba sa invaliditetom, od čega je 20,6% onih koji su mlađiod 24 godine. Podaci iz tri odvojena istraživanjagovore da najveći broj osoba sa invaliditetom završava školovanje na nivou srednje škole (u ukupnom uzorku osoba sa invaliditetom to iznosi 62,9%), dok ih je na visokim školama i osnovnim studijama znatno manji broj (25,5%).

Takođe, značajan broj mladih iz ove grupe završava školovanje u specijalnim školama. U pomenutim istraživanjima je naznačeno da diskriminacija prema ovoj grupi mladih još uvek postoji, iako je sada manja.

Strategija prevencije i zaštite od diskriminacije, koju je Vlada Republike Srbije usvojila prepoznaje osobe sa invaliditetom kao i dalje osetljivu društvenu grupu i među zadacima Strategije su i stvaranje bezbednog okruženja za pripadnike osetljivih društvenih grupa i unapređenje stepena tolerancije prema njima; iskorenjivanje odnosno suzbijanje govora mržnje i akata fizičkog i psihičkog nasilja i privođenje pravdi učinilaca takvih akata i radnji; i javno zagovaranje neophodnosti sprečavanja diskriminacije i promovisanje kulture tolerancije.

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Maj 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31