Direktor Poljoprivredne škole u Vršcu kršio zakon?

Direktor Poljoprivredne škole u Vršcu kršio zakon?

Autor :  Aleksandar Čupić nov 13, 2018

Tragom anonimne prijave, predate Osnovnom javnom tužilaštvu u Vršcu, a u cilju ukazivanja javnosti na moguće zloupotrebe ili na nevinost direktora jedne od najboljih vršačkih škola, potražili smo podnosioce iste, kako bi nam pojasnili aktuelna dešavanja.

Podnosioci prijave, potpisani kao "nezadovoljni profesori", uprkos anonimnosti zbog sopstvene i bezbednosti njihovih porodica, pihvatili su razgovor, jer su zatražili status uzbunjivača. Očekujemo i zvaničnu reakciju direktora škole, koja će, po zakonu, biti objavljena.

- Morali smo javnosti da ukažemo na moguće kršenje zakona, jer nam je na prvom mestu interes škole. Slobodu nam daje Zakon o zaštiti uzbunjivača, koji pokazuje da sistem funkcioniše. Imamo sumnju, koju smo prijavili nadležnim organima. Očekujemo njihov poziv, kažu uzbunjivači koji još uvek nisu dobili taj status, pa ćemo njihova imena namerno izostaviti.

U kričnoj prijavi podnetoj Osnovnom javnom tužilaštvu u Vršcu, u kojoj ima čak 13 stavki, navodi se da su poznati izvršioci, bez ikakvih dozvola, a uz znanje direktora škole, srušili objekat u vlasništvu Republike Srbije, koji je ova obrazovna ustanova koristila. 

Takođe, navodi se sumnja da odgovorno lice nije zaštitilo školu i na osnovu presude zatražilo izvršenje nad poznatim licem koje je ovršilo 10 hektara pšenice sa školskih njiva. Takođe, sumnja se i da policiji nije prijavljena krađa hard diskova iz škole, na kojima su se nalazili podaci o zaposlenima. U prijavi se navodi i sumnja da su, prilikom ove krađe, nestala i bitna knjigovodstvena dokumenta.

Uzbunjivači na teret direktoru stavljaju i sumnju da je bez odluke drugih školskih organa, po proizvoljnoj ceni, a ispod tržišne, prodavao rod sa školskih njiva i gotove proizvode poput alkoholnih pića, kao i da su se sprovodile određene nabavke sa poznatim privrednim subjektima, kojima je načinjena šteta Poljoprivrednoj školi.

Između ostalog, u prijavi se iznosi sumnja i na završni račun škole, tačnije školske ekonomije. Uzbunjivači tvrde da proizvodnja nerealno zadužuje i opterećuje da bi se umanjila njena vrednost. Ponuđena su i imena onih koji o ovome mogu da svedoče. Takođe, sumnja se i u racionalnost trošenja lokalnog samodoprinosa, te konkretnih donacija od strane Pokrajine. 

Čekajući reakciju državnih organa, redakcija portala eVršac neće biti nemi posmatrač. Potražićemo dokumentaciju koja će ili dokazati navode iz prijave, ili nevinost direktora Poljoprivredne škole. 

Zakon o zaštiti uzbunjivača urađen je po najvišim standardima Saveta Evrope zbog čega mnoge zemlje, prvenstveno iz Centralne Evrope, traže pomoć kolega iz Srbije u pisanju takvih zakona.

Autor: Aleksandar Čupić glavni i odgovorni urednik portala eVršac

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Maj 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31