Ima li "privatizovanja" i zloupotreba Rumunske pravoslavne crkve u Vršcu?

Ima li "privatizovanja" i zloupotreba Rumunske pravoslavne crkve u Vršcu?

Autor :  nov 12, 2018

Vernici Rumunske pravoslavne crkve, nezadovoljni aktuelnim stanjem i dešavanjima oko Sabornog hrama u Vršcu, zatražili su pomoć medija, kako bi ukazali na "privatizaciju crkve", sprečili nanošenje štete i njenu zloupotrebu u neprimerene svrhe.

U ime vernika, ali i šire društvene zajednice, koja u Vršcu vekovima živi u slozi, redakcija portala evrsac.rs obratila se Vladiki RPC Siluanu i vikaru Emanuelu Tapalagi sa nekoliko jasnih pitanja, koje ovom prilikom i javno objavljujemo:   

Preosvećeni Vladiko Rumunske Pravoslavne Crkve, prečasni Oče Emanuel Tapalaga, 

1. Da li rumunski sveštenik koji sveštenodejstvuje u Vašem Sabornom hramu u Vršcu uzima novčanu naknadu za to, iako je platu prima u temišvarskoj Operi, što je suprotno odluci Svetog Arhijerejskog Sabora RPC?
2. Da li ste upoznati sa tvrdnjama vernika RPC da su jako nezadovoljni zato što pomenuti sveštenik skraćuje bogosluženja, ne dolazi na bogosluženja pogotovo za vreme Velikog i časnog posta, ne dolazi na sahrane, a u kućama vernika konzumira cigarete i alkohol, koristi vulgarne reči, bahato se ponaša i političkim stavovima unosi razdor u rumunsku nacionalnu manjinu?
3. Da li znate za tvrdnje vernika RPC da rumunski sveštenik koji sveštenodejstvuje u Vašem Sabornom hramu u Vršcu švercuje zabranjene stvari iz Srbije u Rumuniju (alkohol, cigarete, med, gelove za potenciju...)?
4. Da li znate za tvrdnje vernika RPC da je sveštenik crkvu u Vršcu "zatvorio i privatizovao", te za tvrdnje da je vredna imovina crkve otuđena?
5. Da li ste Vi dali dozvolu da se Fondacija Trajan Oprea registruje na adresi Sabornog hrama RPC u Vršcu?
6. Da li je tačno da ste Vi dali blagoslov i da ste se založili za nastanak, funkcionisanje i delatnost Fondacije Trajan Oprea?
7. Da li ste upoznati sa tvrdnjama vernika da se kroz Fondaciju Trajan Oprea iz Vršca, navodno za Crkvu u Oravici, u Rumuniju prenose vredni tovari građevinskog materijala? 

Ukoliko sa ove adrese odgovori izostanu, bićemo prinuđeni da se obratimo Patrijaršiji RPC u Bukureštu.

Autor: Aleksandar Čupić, glavni i odgovorni urednik portala evrsac.rs

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Maj 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31