Betoniranje korita potoka Mesić u Vršcu, u okviru projekta „Zaštita grada Vršca od poplava" u dužini od 2.597 kilometara započeto je prošle nedelje.

Reč je o projektu koji zajedničkim snagama realizuju grad Vršac, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Republička direkcija za vode, FER Projekat i Javno vodoprivredno preduzeće "Vode Vojvodine".

Projekat podrazumeva uređenje dela korita potoka Mesić počev od Vršačkog kanala, pored Vršačkog jezera do Male Crkve odnosno do AMSS. 

koritamesicddd2018

Za projekat gradu Vršcu je odobreno 3 miliona evra i to za uređenje 2,6 od ukupno sedam kilometara koliko je dužina celog vodotoka.

Radove izvodi firma "Štrabag", naručilac posla je Direkcija za vode, a investitor je grad Vršac.

Ovo je važan projekat u cilju zaštite grada Vršca, njegovih stanovnika i njihove imovine od poplava, čime ujedno doprinosimo čuvanju životne sredine i  kvaliteta životnih uslova. Sanacija je počela u julu ove godine i i trenutno se uređuje 2,6 kilometara duga deonica od AMSS do ušća u Vršački kanal, za šta je Ministarstvo poljoprivrede obezbedilo tri miliona evra. To je najveća investicija u Vršcu u poslednjoj deceniji.

Da podsetimo, idejnim projektom iz 2010. predviđeno je da se korito Mesića duž svih sedam kilometara toka od brane do ušća - izbetonira. Time će se obezbediti brži i veći protok vode i tako trajno rešiti pitanje odbrane od poplava, što je i glavni cilj. Kako je najavljeno, prva faza radova trebalo bi da bude završena do kraja 2019. godine.