Ministarstvo poziva birače da obave uvid u javni birački spisak za nacionalne manjine

Ministarstvo poziva birače da obave uvid u javni birački spisak za nacionalne manjine

Autor :  okt 17, 2018

Izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina održavaju se 4. novembra, a do 19. oktobra moguće je predati izborne liste.

Do sada su predate 33 izborne liste. Do 19. oktobra moguć je upis u poseban birački spisak u jedinicama lokalne samouprave, a do 31. oktobra birači će moći da se upišu samo u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave. 

inistarstvo državne uprave i lokalne samouprave, poziva birače koji su podneli zahtev za upis u poseban birački spisak nacionalne manjine da provere da li su upisani u poseban birački spisak i da li su njihovi podaci u posebnom biračkom spisku ažurni. 

Pravo upisa u poseban birački spisak ima svaki pripadnik nacionalne manjine koji je upisan u jedinstveni birački spisak. Upis u poseban birački spisak se vrši na osnovu pismenog zahteva, prema mestu prebivališta, odnosno mestu boravišta za interno raseljena lica. 

Na sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave http://www.mduls.gov.rs/ postavljeni su  zahtevi za upis i brisanje iz posebnog biračkog spiska.

Potrebno je da zahtev za upis u poseban birački spisak bude čitko popunjen i potpisan od strane podnosioca zahteva. Svi podaci u zahtevu moraju da budu popunjeni identično kao što su upisani u ličnoj karti podnosioca.

Posle zaključenja posebnog biračkog spiska nacionalne manjine od 20. oktobra do 31. oktobra 2018. godine u 24,00 časa (najkasnije 72 časa pre dana određenog za održavanje izbora) zahtev  za upis u poseban birački spisak nacionalne manjine može se podneti Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Od proglašenja izborne liste pravo na uvid u poseban birački spisak nacionalne manjine imaju ovlašćeni prestavnici podnosilaca proglašenih izbornih lista.

Uvid u poseban birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnom sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave https://upit.posebanbirackispisak.gov.rs/ unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana. 

Izborno pravo na izborima za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina imaju samo oni pripadnici nacionalne manjine koji su upisani u poseban birački spisak nacionalne manjine.
Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Error: No articles to display

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Jun 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30