U Vršcu otvorena Kuća za zaštićeno stanovanje

U Vršcu otvorena Kuća za zaštićeno stanovanje

Autor :  okt 10, 2018

Specojalna bolnica za psihijatrijske bolesti "Dr Slavoljub Bakalović" u okviru "Nedelje mentalnog zdravlja 2018",  svečano je otvorila kuće za zaštićeno stanovanje, na svom imanju na Margitskom putu.

Reč je o novoizgrađenom objektu, površeine od oko 150 metara kvadratnih, u kome će živeti šestoro pacijenata, koji će , kako je najavljeno imati priliku i da na imanju rade 

Objekat ima tri spavaće sobe, kuhinju dva kupatila dnevni boravak, trpezariju i sobu za rekreaciju, i opremnjen je svim neophodnim nameštajem i tehnikom za samostalan život korisnika.

pebesobe rekr2018mart

Otvaranju kuće zaštićeno stanovanje u ime grada Vršca prisustvovala je gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović i zamenica pokrajinskog sekretara za zdravstvo dr Snežana Bojanić.

- Srećni smo što danas imamo priliku da otvorimo Kuću za zaštićeno tsnovanje naših korisnika. Kuća je izgrađena je kroz implementaciju projekta pod nazivom "Deinstitucionalizacija kroz zaštićeno stanovanje". Reč je o projektu finansiranim IPA sredstvima, a vrednost je 215,699.24 evra, od čega je 90 odsto učešće EU odnosno IPA fonda. Glavni cilj projekta je uspostavljanje uslova za deinstitucionalizaciju pacijenata iz Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti “dr Slavoljub Bakalović” Vršac, kao i unapređenje socijalne inkluzije osoba sa mentalnim poremećajima u Republici Srbiji, rekla je direktorka SPB "Dr Slavoljub Bakalović" dr Tatjana Voskresenski.

Da podsetimo, Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti "dr Slavoljub Bakalović" Vršac je 2015. godine uz finansijsku podršku Evropske Unije, osnovala Centar za mentalno zdravlje u Vršcu i do sada uspešno deinstitucionalizovala više od 30 pacijenata.

Projekat "Deinstitucionalizacija kroz zaštićeno stanovanje" je nastavak plana ove institucije, kojim bi se kompletan proces deinstitucionalizacije završio izgradnjom i opremanjem kuće za zaštićeno stanovanje u skladu sa važećim standardima.

- Specijalna bolnica "Dr Slavoljub Bakalović" je primer, kako treba da se radi. Pre svega da se odabere tim koji će osmisliti projekat koji će biti prepoznat i od strane Evropske unije i državnih institucija. Deinstitucionalizacija je veoma važna za pacijente, koji će postati korisnici objekta, jer im pruža mogućnost da se  kroz zaštićeno stanovanje osamostale. Ljudi koji žive sa mentalnim bolestima dobiće priliku da budu ne samo pacijenti, već i pojedinci s složenim životima i potrebama, istakla je gradonaćelica Vršca Dragana Mitrović.

2018retrdsobavs2018juyt

- Vršac je jedan od retkih gradova, koji u okviru zdravstvene zaštite ima Kuću za zaštićeno stanovanje. Ovo je primer kako se poštuju prava na jednake mogućnosti. Svi mi, i u Pokrajinskoj vlasti, u gradskoj upravi, ali i građani Vršca treba da budemo ponosni na ovaj veliki čin, rekla je Snežana Bojanić, zamenica pokrajniskog sekretara za zdravstvo.

Važan aspekt projekta je podizanje nivoa svesti stručne i opšte javnosti o specifičnim društvenim izazovima sa kojima se susreću osobe sa mentalnim teškoćama.Stoga je projektom predviđeno održavanje okruglih stolova, kao i edukativnog foruma kako bi šira javnost bila upoznata sa navedenom problematikom.

Posebna pažnja biće posvećena rehabilitaciji pacijenata kroz socio i radno okupacioni tretman korisnika, sa ciljem da se poboljša njihovo zdravlje i kvalitet života. Ovaj cilj će se postići obukama, radionicama za deinstitucionalizovane osobe u poljoprivrednoj i zanatskoj proizvodnji, čime će se unaprediti znanja, veštine i navike pacijenata do nivoa potrebnog za život u otvorenom okruženju.

Postavljanje povrtarskih plastenika kao modela radne terapije, omogućiće da učestvuju u procesu „zelenog lečenja“ (green therapy) i da generišu prihode od prodaje poljoprivrednih i zanatskih proizvoda.

U okviru programa obeležavanje Svetskog dana mentalnog zdravlja u holu Gradske kuće otvorena je i izložba slika pacijenata SPB "Dr Slavoljub Bakalovič" nastalih u okviru rane terapoije slikanja.

iyloybagkvs 2018nyrew

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Maj 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31