"Mali čas istorije" 11. septembra u Izbištu

"Mali čas istorije" 11. septembra u Izbištu

Autor :  sep 08, 2018

SUBNOR Vršac, u saradnji sa MZ Izbište i  tamošnjom Osnovnom školom "Žarko Zrenjanin"  11. septembra u centru sela, sa početkom u 11sati organizuju "Mali čas istorije" u spomen meštanima Izbišta stradalim na različite načine u borbi za slobodu u Drugom svetskom ratu.

- Izbište je selo Narodnih heroja iz Drugog svetskog rata : Žarka Zrenjanina, Anđe Ranković, Ise Jovanovića, ali i ništa manje po herojstvu značajnih, no manje znanih,  neustrašivih mladih ljudi, koji su svoje živote utkali duboko u temelje naše slobode. Upravo će ovaj  "Mali čas istorije" osvežiti uspomenu, starije potsetiti, a mlađima dati na znanje da su se njihovi preci, svi od reda izbištani, Strahinja, Relja, Momčilo, sestra Cveta, njihovi, otac Milan i majka Dragina Stefanović, braća Pera i Draga , sestra Jasmina, roditelji Vlada i Mileva Acketa, Sava Knežević, Stanislav Ivkov, Vlaškić Sava i Tof Joška Fric, hrabro suprotstavili Hitlerovoj fašističkoj soldatesci instaaliranoj na teritoriji Banata, Srbije i Jugoslavije. Njihova imena su uklesana na spomen obeležje u centru sela, a uz njih su i imena meštana stradalih u nemačkom zarobljeništvu , kao i imena obešenih i streljanih izbištana,širom okupirane Srbije, kažu u SUBNOR-u Vršac.

Mesni Paroh , služiće pomen postradalim meštanima kod spomen obeležja.

- Ovom prigodom Grad Vršac , Mesna zajednica Izbišta, đaci i profesori škole "Žarko Zrenjanin" te SUBNOR Grada Vršca, položiće vence i pokloniti se senima  hrabrih slobodara.Đaci osnovne  škole, zasadiće nekoliko stabala u parku, pokraj spomenika, u okviru stalne akcije  SUBNOR Vršac  na podizanju Parkova Mira i Slobode, kažu organizatori.

Nakon svečanosti u centru sela, svi učesnici položiće spome venčić na rodnu kuću  prosvetitelja, vaspitača i nepokelebljivog borca protiv fašizma, od nacista prozvanog “Crveni general”, Žarka Zrenjanina Uče, upravo na dan njegovog rođenja 11. septembra (1902. godine).

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Error: No articles to display

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Jul 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31