Na graničnom prelazu Vatin, zbog afričke kuge svinja, i dalje na snazi pojačana kontrola putničkog prometa

Na graničnom prelazu Vatin, zbog afričke kuge svinja, i dalje na snazi pojačana kontrola putničkog prometa

Autor :  avg 23, 2018

Na graničnom prelazu Vatin kao i svim ostalim prelazima ka susednoj Rumuniji, zbog rizika da se afrička kuga ne proširi iz Rumunije u Srbiju, godinu dana su na snazi pojačane mere kontrole unošenja proizvoda na bazi svinjskog mesa.

- Na snazi je zabrana uvoza i tranzita svinja i proizvoda od mesa, a takođe i pojačana kontrola putničkog prometa u kojem nije dozvoljeno unošenje bilo kakvih proizvoda koji su na bazi svinjskog mesa. Striktna kontrola podrazumeva da se ne dozvoljava unošenje čak ni sendviča, koji bi putnici nosili sa sobom. Mogućnost postoji za proizvode koji su prošli termičku obradu preko 80 stepeni Celzijusa i radi se o konzerviranoj hrani. Sve drugo nije dozvoljeno da se unosi, kaže za RTV,  koordinator poslova carinarnice Vršac, Jovica Nikolajev.

S obzirom na to da se susedi Rumuni dugo već bore se sa afričkom kugom, zaraznom bolešću koja napada svinje, kao i zbog boljazni da se bolest proširi i u Srbiji, Ministarstvo poljoprivrede oformilo je Nacionalni krizni centar koji prati situaciju u Rumuniji i preduzima mere predostrožnosti.
Zbog blizine granice, srpskim stočarima prvi put preti ova opasna, zarazna bolest. Na sreću, do sada nije zabležen ni jedan slučaj zaraze, ali su stočari, sa razlogom, zabrinuti.
Ministarstvo poljoprivrede i uprava veterine čine sve kako bi se širenje zaraze sprečilo u našoj zemlji.
Zato su obrazovana četiri regionalna krizna centra, koja svakodnevno vrše nadzor dviljih i domaćih svinja. S obzirom na to da se virus širi i kroz mesne proizvode i prerađevine uspostavljena je koordinacija sa carinskim službama i pograničnom policijom.
Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Error: No articles to display

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Jun 2020 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30