Vekovna vršačka tradicija vinogradarstva - na mapi puteva vina Srbije

Vekovna vršačka tradicija vinogradarstva - na mapi puteva vina Srbije

Autor :  avg 15, 2018

Vinski putevi, koje je vekovna tradicija vinogradarstva u Srbiji ocrtala na mapi naše zemlje, idealna su destinacija kada se poželi dobro vino.

Geografski položaj i klimatski uslovi Srbije omogućili su žiteljima gotovo svih delova zemlje da uzgajaju vinovu lozu. U Srbiji postoji oko 700 vrsta vina. Od krajnjeg severa zemlje do juga obeleženi su vinski putevi, njih devet, koji skrivaju vinske podrume sa najlepšim vinima, a jedan od vinskih pruteva vodi i u Vršac.

Vinski put Vršac

Vršački kraj je u Jugoslaviji uživao poseban status što se tiče vinogradarstva, a pre toga u Ugarskoj i u starom Rimu.  

Vršačko vinogorje spada u starija vinogradarska područja Evrope. Prema nekim pisanim podacima i arheološkim nalazima, počeci vinogradarstva datiraju još iz vremena Dačana i rimske vladavine ovim krajem. 

Plodno zemljište, povoljni geografski i klimatski uslovi svrsrtali su ovaj reon u jedan od najznačajnijih vinskih rejona Srbije.

Autohtone sorte ovog kraja su smederevka, župljanka, šasla bela i  kreaca. Dominiraju bele sorte  muskat otonel,  šardone, pino bjanko, italijanski i rajnski rizling.

Ono čime sa Vrščani najviše ponose su vinogradi i čuveno vršačko vino koje je čak iz najdublje prošlosti deo sudbine ovoga grada.

Obilazak vinograda i vinski podrumi u Gudurici I Velikom Središtu zadovoljiće svačiju vinsku radoznalost. Mnoštvo manjih vinarija pružaju ruralni ugođaj gde se pored dobrog vina mogu probati i razni specijaliteti domaće kuhinje uz neizbežne tamburaše.

Na ovom putu vina  pored  vinograda, vinarija  i specijalizovanih vinskih restorana u zavisnosti iz kog pravca dolazite. U izboru vina pomoći  će Vam Banatski vinski red Sveti Teodor.

Izvori: blic.rs, www.gost.rs, Wikipedia, www.serbia.com

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Error: No articles to display

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Jul 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31