Vožnja motocikla u okviru zaštićenog područja Vršačkih planina, van javnih puteva - nije dozvoljena

Vožnja motocikla u okviru zaštićenog područja Vršačkih planina, van javnih puteva - nije dozvoljena

Autor :  apr 12, 2018

Dolaskom lepog vremena, evidentan je sve veći broj nesavesnih motociklista koji na zaštićenom području Vršačkih planina voze svoje dvotočkaše po pešačkim i biciklističkim stazama koje su vidno obeležene i namenjene isključivo za pešačenje rekreativaca i planinara, kao i za brdski biciklizam koji promoviše Grad Vršac. 

Takva vožnja osim što direktno ugrožavava biljni i životinjski svet unutar zaštićenog područja, ugožava bezbednost ljubitelja prirode (šetači, planinara, biciklista, turista, đaci...)

- Vršačke planine su pretvorene u svojevrsni "Motodrom" i nažalost iz dana u dan broj motociklista koji se ovako ponašaju je sve veći. Oni vrlo često svojim snažnim mašinama izlaze na: Tursku glavu, Đakov Vrh, Hajdučke stene, Lisičiju glavu, staze za manastire Mesić i Malo Središte, kao i najviši vrh u Vojvodini- Gudurički vrh. Turisti, pogotovo posetioci sa strane su prosto začuđeni kada se susretnu sa ovim dvotočkašima, koji ne mare za šetače i bicilste na stazi. Čudno je da se osećaju produkti sagorevanja na visinama iznad 300m i u samoj šumi, kaže za portal eVršac član Gradskog veća Miloš Vasić.

U okviru zaštićenog područja Vršačkih planina održava se 70km šumskih puteva i obeleženih planinarskih i rekreativnih staza, kao i 36km biciklističkih staza za brdski biciklizam. 

Sve staze su obeležene propisanim oznakama i redovno se čiste i održavaju od strane naših udruženja i građana ljubitelja prirode. 

- Takođe ovi dvotočkaši uništavaju uređene pešačke staze snažnim kramponima svojih guma, stvarajući neprirodne kanale koji posle velikih padavina proizvode bujice koje erozijom ispiraju i uništavaju staze i šumu. Posebno je ugrožena borova i jelova šuma na padini od Lisičije glave prema Malom Središtu, kaže Vasić.

Vožnja motocikla u okviru zaštićenog područja Vršačkih planina, van javnih puteva nije dozvoljena, zbog čega nadležni ovom prilikom upozoravaju nesavesne motocikliste da ne ugrožavaju uspostavljen eko-sistem na području Vršačkih planina, i napominju da će biti odgovorni za posledice koje mogu proisteći zbog nepoštovanja studije o zaštiti a koja ograničava pojedine delatnosti u okviru zaštićenih područja. 

- Motorciklisti se  mogu kretati javnim putevima koji su izgrađeni u okviru zaštićenog područja, ali im svakako nije mesto u šumi, na pešačkim i biciklističkim stazama u okviru područja koje se nalazi pod prvim, drugim i trećim stepenom zaštite, ističe za portal eVršac član Gradskog veća Miloš Vasić.

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Error: No articles to display

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Avgust 2020 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31