Odigrano prvo kolo play off-a Banatske lige jug u šahu za 2018. godinu

Odigrano prvo kolo play off-a Banatske lige jug u šahu za 2018. godinu

Autor :  okt 11, 2018

Odigrano je prvo kolo play off-a Banatske lige jug u šahu za 2018. godinu. Šahisti cršačkog kluba Bora Kostić pobedom nad ekipom Rusanda iz Melenaca plasirali su se u finale gde će se sastati sa pobednikom Banatske lige jug za 2018. – ekipom Banatskog Novog Sela.

Vrščani su igrali hrabro i veoma borbeno i zasluženo se pobedom u gostima nad ekipom Rusande iz Melenaca – pobednikom Banatske lige sever za 2018. godinu  plasirali u finale play offa.

U finalu ih očekuje novo gostovanje sa zadatkom koji će biti mnogo teži – igraju protiv ekipe  Banatskog Novog Sela od koje su izgubili u poslednjem kolu lige i zamalo ispustili priliku da se plasiraju u play off. Posebno će vršačkim šahistima biti otežavajuća okolnost što ponovo gostuju. Pri nerešenom rezultatu pobednički pehar i plasman u viši rang pripada ekipi koja osvoji više poena u meču, pri nerešenom rezultatu onoj ekipi koja osvoji više poena na prve tri table a ukoliko bude nerešen meč i nerešeno na prve tri table igraće se još jedan meč ali u tom slučaju u Vršcu.

Ekipa Banatskog Novog Sela je danas u drugom polufinalnom meču odnela visoku pobedu od 5,5:0,5 nad ekipom Mladosti iz Banatskog Despotovca, pokazujući da je u odličnoj formi i opasan protivnik.

Rezultati po tablama meča odigranog u Banji Rusandi su bili sledeći:

1.Kostić Radovan mk 2118 – Đonin Boško fm 2269                  0:1

2.Blagojević Srđan mk 2152 – Đorđev Bojan mk  2114              1:0

3.Stamenković Goran mk 2097 – Petrović Lazar mk 2090         0,5:0,5

4.Vukašinović Dragan mk 2056 – Grujić Slavoljub mk  2100      1:0

5.Kevrešan Slobodan I kat. 1962 – Zorić Savo mk 2053             0:1

6.Doroškov Uroš I kat. – Milić Ilija mk  1988                             0:1

U partiji na prvoj tabli igran je ređi gambitni nastavak kojim je mk Kostić kao beli pokušao da napravi iznenađenje. Ipak u petnaestom potezu crni – fm Đonin je osvojio pešaka i dospeo u bolju poziciju pa je ostatak partije bio stvar tehnike do realizacije.

Na drugoj tabli mk Đorđev je igrao strateški dobro, i dospeo u bolju poziciju. Međutim prevideo je udar sa matnim kombinacijama i morao da se preda.

Na šestoj tabli mk Milić je rano došao do pešaka prednosti i praktično odlučujuće prednosti koja se tokom partije samo uvećavala i prvi je ubeležio poen za vrščane.

Na četvrtoj tabli mk Grujić je nakon izmene svog belopoljnog fijanketnog lovca stvorio slabosti po belim poljima male rokade a kada je crna dama zauzela dugačku i opasnu belu dijagonalu a8-h1 i dala šah Dc6  belom kralju na g2 poslednji odbrambeni resurs je bio potez f3 umesto povlačenja kralja na g1. Crni – mk Vukašinović je uveo tada i skakača u napad Se5 i beli nije više mogao da spase poziciju.

Treći poen vrščanima i vođstvo doneo je mk Zorić koji je igrao crnima lepo i agresivno i uz efektnu žrtvu kvaliteta lepo dobio.

Odluka o rezultatu meča i tome ko će ići u finale play off-a pala je u partiji mk Stamenković -mk Petrović gde je mk Petrović uporno branio svoju donekle stešnjenu poziciju ne dozvoljavajući belom mk Stamenkoviću da stekne značajniju prednost. Na kraju u poziciji u kojoj je za pešaka manje mk Stamenković imao aktivne figure sklopljen je remi što je vrščanima bilo dovoljno za minimalnu pobedu i plasman u četvrto uzastopno finale od kojih su dva dobili. Hoće li imati snage i sportske sreće da dobiju i treće? Brzo će sledeći vikend pa ćemo saznati.

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije