Kradu ribu, a svi žmure!

Kradu ribu, a svi žmure!

Autor :  Jelena Jovanović, novosti.rs feb 11, 2016

Sportski ribolovci, posle brojnih apela, protesta i upozorenja da je riblji fond u kanalu Dunav-Tisa-Dunav u okolini Vršca skoro u potpunosti istrebljen, rešili su da uzmu stvar u svoje ruke.

Oni od nadležnih službi, koje očigledno ne preduzimaju ništa da se tom višegodišnjem problemu stane na put, traže dozvolu da se i oni uključe u čuvanje vodenih površina, jer nemaju poverenja u jedinog ribočuvara, koji sam "brine" o kanalu u dužini od čak 70 kilometara - od Jermenovaca do ušća u Dunav kod Stare Palanke.

Naši sagovornici tvrde da je u poslednje tri decenije riblji fond u vojvođanskim rekama i kanalima smanjen za čak 90 odsto, a kao glavne krivce za to navode ribokradice, koje godinama niko ne kontroliše, niti sankcioniše.

- Iako je kanal zabranjen za privredni ribolov, u toku hladnijih dana se na brani kod sela Kajtasovo može naći čak 50 mreža. S druge strane, poslednjih godina se pecaroši masovno kažnjavaju zbog noćnog pecanja ili postavljanja više štapova od dozvoljenog broja, dok nadležni žmure kada ribari bahato bacaju mreže, ili na veliko ubijaju ribu strujom i plinom, čak i kada je lovostaj - ogorčeno kaže Miodrag Vukojević, predsednik Kluba sportskih ribolovaca "Profi ribolovac" iz Vršca.

Masovni izlov ribe na kanalu DTD uticao je na smanjenje fonda smuđa, soma, šarana i kečige, ali i autohtonih vrsta linjak i zlatni karaš, kojih je sve manje.

- Na delu je ribolovačka mafija. U sprezi su ribočuvari, vlasnici ribljih restorana i tezgi na pijacama, koje inspekcija skoro da i ne kontroliše. Reč je o unosnom ilegalnom biznisu, koji svima u lancu donosi bogatu zaradu. Ako se zna da kilogram smuđa košta i do 700 dinara, a ribokradice se hvale da mrežama godišnje ulove nekoliko desetina tona, računica je jasna - iznosi Vukojević.

Vršački sportski ribolovci kažu da više neće da trpe kriminalce koji su upropastili kanal DTD konstantnim izlovom. Zato su zajedno sa svojim kolegama iz Bele Crkve, Kovina i Pančeva pokrenuli inicijativu, u kojoj jasno traže da se i oni aktivno uključe u čuvanje kanala, kao i u poribljavanje, kako bi se situacija u kanalu promenila nabolje.

- Postojeće ribočuvare ne priznajemo, jer se dokazalo da ne rade svoj posao kako treba. Zato želimo da osnujemo sopstvenu ribočuvarsku službu, a tražimo i da se ribolovački klubovi pitaju prilikom odlučivanja o izboru ribočuvara - naglašava Vukojević.

Uhvatili ribokradice na delu

- Da bismo demantovali izjave pojedinih funkcionera "Vojvodina voda" da su naše vode zaštićene od mreža, u saradnji sa policijom iz sela Uljma uhvatili smo na delu dvojicu poznatih lokalnih ribokradica. Protiv njih je podneta prijava, oduzete su im mreže i ulovljena riba, ali se na tome, izgleda, sve završilo, jer posle toga nismo dobili nikakvo obaveštenje - kaže Miodrag Vukojević.

Odgovor Pokrajinskog sekretarijata

U Pokrajinskom sekretarijatu za zaštitu životne sredine kažu da je svaka inicijativa dobrodošla, jer se slažu da treba da se zaustavi ribokrađa, ali da realizacija predloženih mera nije u potpunosti moguća.

- Po važećem zakonu, ribočuvari mogu da budu samo ljudi koji su u radnom odnosu kod zvaničnog korisnika ribolovne vode. Pojedinci iz udruženja mogu pomagati jedino kao volonteri. Kada je reč o poribljavanju, ono se ne može raditi samoinicijativno, već isključivo uz nadzor, saglasnost i kontrolu nadležnih - piše u pisanom odgovoru pokrajinskog sekretarijata.

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Error: No articles to display