Edu teatar na pozorišnom festivalu u Temišvaru

Edu teatar na pozorišnom festivalu u Temišvaru

Autor :  nov 18, 2015

Prva profesionalna predstava na rumunskom jeziku u produkciji Edu teatra "Pitika" deo je selekcije međunarodnog lutkarskog festivala kamernih formi u Temišvaru.

One Day Festival, ili Festival za jedan dan, organizuje temišvarsko pozorište za decu "Merlin". Jedan je od autentičnih festivala u regionu, jer se ceo program festivala odigrava u jednom danu.

Direktor i selektor ovog festivala i direktor ovog značajnog temišvarskog pozorišta, Edu teatar je izabrao u cilju boljeg prekograničnog povezivanja razmenom pozorišnih događaja, ideja i drugih vidova saradnje. Takođe, kroz delovanje Edu teatra zapažen je i značaj i uticaj vaninstitucionalnog pozorišta za decu. Edu teatar je prepoznat kao ozbiljan partner za saradnju, ali i kreiranje programa namenjenih deci.

Dramski tekst za pozorište lutaka "Pitika" na osnovu rumunske narodne bajke napisala je Bojana Ivanov-Đorđević, a režiju Ivan Đorđević, koji je dugi niz godina radio u Lutkarskom pozorištima u Nišu i usavršavao se u ovom domenu pozorišne umetnosti u Bugarskoj.

Zajedno potpisuju i dizajn i izradu lutaka. Taj način stvaralaštva jedna je od osnovnih odlika stvaralačkog procesa Edu teatra – glumac je prisutan u stvaralačkom procesu od nastanka ideje, sve do krajnjeg rezultata kao kreator, stvaralac i nosilac koncepta.

Pitika je priča o malom hrabrom dečaku koji nakon svih životnih nedaća kao što u bajkama (i životu) biva ipak uspeva da osvoji tron pobede kao borac za pravdu. Stvaraoci ovog komada podvlače da je ova predstava zapravo i borba za slobodu govora jer i sam Pitika kao "glasnogovornik pravde" progovara čak iz utrobe najpre vola koji ga u jednom trenutku proguta, a zatim i vuka.

Ovo gostovanje značajno je za Edu teatar, ali je značajnije za dobru prezentaciju Vršca kao grada kulture, koji, osim institucionalne, neguje i vaninstitucionalnu pozorišnu scenu. Takođe, ovako dobar prijem Edu teatra u međunarodnom kontekstu opravdava i poverenje koje mu se ukazuje od strane Opštine Vršac.

Ova predstava ima zapažen i u našoj sredini. Posle uspešne premijere usledila je turneja po selima vršačke opštine, na kojoj je bila izvođena za decu rumunske nacionalne zajednice. Ovakve predstave za decu retko se organizuju po selima. Predstava i Pitikino gostovanje realizovani su pod pokroviteljstvom Opštine Vršac.

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Error: No articles to display