Dan festivala posvećen sećanju na Mirću Omorana

Dan festivala posvećen sećanju na Mirću Omorana

Autor :  okt 28, 2015

Narodno pozorište "Sterija" juče je, u okviru pratećeg programa 23. Festivala "Vršačka pozorišna jesen", podsetila na prerano preminulog vršačkog glumačkog zanesenjaka Mirću Omorana.

Mirća Omoran (49), preminuo je 25. maja u Tuzli, tokom gostovanja Narodnog pozorišta "Sterija" u BiH. Bio je jedan od retkih glumaca koji je radio na dva jezika - na srpskom i rumunskom, i to na obe scene (Srpska i Rumunska) u NP "Sterija". 

Pozorištem je počeo da se bavi sa 11 godina, a prvu nagradu, za mladog glumca u predstavi "Mačka u džaku", dobio je već 1982. godine. Ljubav za pozorištem ga 1988. godine i dovodi u NP "Sterija" gde se zaposlio i gde je višestruko angažovan. Bio je aktivan član i Profesionalne rumunske scene pri NP "Sterija" od samog osnivanja 2003. godine.

"Balerine" osvojile publiku

Kasnije, na velikoj sceni, Forum za novi ples Baleta Srpskog narodnog pozorišta i Studentski kulturni centar Novi Sad, predstavili su se komadom "Balerine", dokumentarnom predstavom o životima umetničkih igračica u Srbiji danas.

12191945 823418701104333 2187032166560359689 n

Balerine su predstava koja kombinuje fizički teatar i originalni, izvedbeni tekst s ciljem da dokumentuje, demistifikuje i objasni šta zapravo rade umetničke igračice, zašto su za svoj životni poziv odabrale ples i s kojim se izazovima sreću u svom profesionalnom i ličnom životu.

Ovo je predstava u kojoj balerine govore. Umetnice koje na sceni najčešće gledamo dok ćute i plešu, u ovom komadu javljaju se za reč, kako bi sebi, ali i publici objasnile tajnu privlačnost svog poziva, svoju umetnost i svoje razloge da se njom bave, bez obzira na to što im ona neće doneti finansijsku ili društvenu satisfakciju.

Večeras "Bela kafa" Ace Popovića

Večeras će se u NP "Sterija", od 20 časova, predstaviti Narodno pozorište Beograda, sa komadom Aleksandra Popovića "Bela kafa", u režiji Milana Neškovića.

- Sistematsko uništavanje porodice je aktuelna tema, tema koja intrigira, kaže Nešković u najavi predstave.

bela kafa najava 500 333

Radnja predstave se odvija od 1941. do 1955. godine, a u njenom središtu je raspad porodice jednog industrijalca koji je kao bogat čovek dočekao Drugi svetski rat. Kraj rata nije bio i kraj nevolja, naprotiv.

"Bela kafa", napisana 1990. godine, slovi za najintimnije delo našeg čuvenog pisca Ace Popovića (1929-1996), koji je rođen u imućnoj porodici, potom je bio skojevac, pa zatočenik Golog otoka, a zatim da bi preživeo radio je kao fizički radnik, moler... Posle čitavih dvadeset godina, njegov komad je postavljen u Narodnom pozorištu.

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Error: No articles to display