U Biblioteci predstavljen roman "Fajront u Sarajevu"

U Biblioteci predstavljen roman "Fajront u Sarajevu"

Autor :  Vesna Zlatičanin okt 26, 2015

Gradska biblioteka u Vršcu predstavila je autobiografski roman "Fajront u Sarajevu" samozvanog, prvog lažnog doktora u našoj javnosti dr Neleta Karalajića koji su izdali Laguna i Večernje novosti.

O knjizi je pored autora govorio i književnik Vule Žurić koji živi u Pančevu. U neformalnoj atmosferi sa puno šaljivih momenata dr Nele Karalajić je govorio o bolnim događajima iz ne tako davne prošlosti čije posledice i dalje nagrizaju živote stanovnika zapadnog Balkana.

Promocija knjige je organizovana u okviru manifestacije Dani Srpske u Srbiji 2015. Knjiga se bavi odrastanjem i stasavanjem čitave jedne generacije osamdesetih godina u Sarajevu, a za sve one koji su sazrevali i stasavali u nekim drugim krajevima na ex-jugoslovenskom prostoru knjiga ima posebnu draž.

Dr Nele Karalajić rođen 1962. godine u Sarajevu kao Nenad Janković. Završio je sarajevsku Drugu gimnaziju, i danas je i dalje apsolvent na orijentalistici Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Osnivač, kompozitor, tekstopisac i frontmen rok grupe Zabranjeno pušenje sa kojom u prvoj fazi 1980–1990. objavljuje četiri albuma: Das ist Walter, Jugoton, Zagreb, 1984; Dok čekaš sabah sa šejtanom, Jugoton, Zagreb, 1985; Pozdrav iz zemlje safari, Diskoton, Sarajevo, 1987; Male priče o velikoj ljubavi, Diskoton, Sarajevo, 1989.

IMG 2231

Od maja 1981. do januara 1985. scenarista i glumac radijske verzije Top liste nadrealista, u okviru emisije „Primus“, Drugi program Radio Sarajeva. Scenarista i glumac u seriji Top lista nadrealista TV Sarajevo: prva serija 1984, druga 1989, treća 1991. Velika jugoslovenska turneja Top liste nadrealista, 1990, u pedeset najvećih gradova SFRJ.

Nenad Janković je istakao da su osamdesete godine prošlog veka predstavljale zlatno doba srpske kulture, odnosno Periklov vek i da su tada nastali neki od naših najboljih filmova, kao što su "Samo jednom se ljubi", "Ko to tamo peva" i "Sećaš li se Doli Bel".

Danas srpska kinematografija nema potencijal da stvori takve filmove. To je jedan specifičan fenomen, isto kao što likovi iz urnebesnih komedija koje su nastale u tom periodu Dušana Kovačevića mnogo životniji nego iz njegovih kasnijih drama.

Takođe, s obzirom na večnu ljudsku upitanost o stvarima iz svakodnevnog života Nenad Janković je govorio o sadašnjem stanju u ukupnom zajedničkom životu u srpskom društvu. Jedno uzbudljivo veče koje je probudilo emocije kod publike i jednu zapitanost da li je sve moralo da bude baš kako je bilo.

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Error: No articles to display