Kikinđani i "Nosorog" pred vršačkom pozorišnom publikom

Kikinđani i "Nosorog" pred vršačkom pozorišnom publikom

Autor :  okt 25, 2015

Narodno pozorište iz Kikinde predstaviće se večeras od 20 časova, na velikoj sceni Narodnog pozorišta "Sterija" predstavom "Nosorog" Ežena Joneskoa, u režiji i adaptaciji Snežane Trišić, a u okviru 23. međunarodnog pozorišnog festivala klasike i nove klasike "Vršačka pozorišna jesen".

Komad čuvenog rumunskog i francuskog drmaskog pisca i utemeljivača teatra apsurda, napisan krajem 50.-tih, pokazuje koliko je Jonesko aktuelan i danas. Nosorozi, kao simbol ideološke zaslepljenosti, povinovanja masovnim fenomenima, ljudskog straha i nespremnosti da se ostane svoj,zapravo su podsećanje da se sve mora preispitivati i da cena sopstvenog stava, različitosti nikada nije previsoka. Ali je teži i ređi izbor.

- Naša politička "elita" žanrovski je veoma raskošna. Tu ima dovoljno inspiracije i materijala za vodvilj, farsu, tragikomediju, socijalnu dramu, grotesku ili tragediju, a odgovornost za to je podjednako "naša" koliko i "njihova". Mislim da na kraju svi zajedno možemo da odigramo jedan tragični mjuzikl sa plakanjem, pevanjem, laganjem, pljuvanjem, muvanjem, i pucanjem sebi u glavu, rekla je Trišićeva govoreći o predstavi.

Glavni junak koji biva okružen nosorozima, na kraju ne pristaje da im se prikloni, ali je usamljen u tome. Nosorogizacija kao fenomen prepoznata je i danas. Slojeviti tekst, koji korespondira sa savremenim trenutkom, ostavio je utisak i na publiku:

Predstava kikindskog Narodnog pozorišta "Nosorog" proglašena je za najbolju na 65. Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine. Ova predstava je dobila još dve nagrade, Trišićevoj je pripala i nagrada za najbolju režiju, a glumačku nagradu za ulogu Beranžea dobio je Marko Gvero.

Festival klasike "Vršačka pozorišna jesen", 23. po redu, ove godine se održava od 23. oktobra do 1. novembra, pod sloganom "Znakovi u lavirintu vremena".

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Error: No articles to display