Izložba fotografija "Al ima ljubavi moje" večeras u "Konkordiji"

Izložba fotografija "Al ima ljubavi moje" večeras u "Konkordiji"

Autor :  maj 09, 2019

Otvaranje izložbe fotografija Ivana Hadži Zdravkovića, pod nazivom  "Al ima ljubavi moje"  u Vršcu zakazano je za večeras 9.maj  u 19 časova, u velika sala Gradskog muzeja Vršac.

Reč je o retrospektivnoj  izložbi fotografija Ivana Hadži Zdravkovića Sose (1952-2013), kojom je obeležena petogodišnjica umetnikove smrti u njegovom rodnom gradu. 

Stih ”Al ima ljubavi moje” Branka Miljkovića simbolizuje veliku ljubav Hadži Zdravkovića prema fotografiji i temama koje njom ovekovečava. Istovremeno nas podseća na njegov rad na filmu i izložbi o niškom pesniku.

Interesovanje za fotografiju i pokretne slike 1971. godine odvodi Ivana iz Niša u Beograd, gde upisuje tek osnovane studije kamere pri Fakultetu dramskih umetnosti. Idući u korak sa savremenom tehnologijom, usavršavao se i nesebično prenosio svoju ljubav i znanje na mlađe generacije. Bavio se obrazovnim radom sve do smrti, kako u stručnim školama, tako i na univerzitetskom nivou.

Izložene fotografije pripadaju različitim fazama Sosinog stvaralaštva. Crno-beli portreti sa kraja šezdesetih godina prošlog veka, ženski aktovi nastali u ateljeu i žanr scene iz studentskih dana prožimaju se sa digitalnim zapisima. Kolor fotografije Svete Gore i Svete Zemlje, odraz su umetnikove lične duhovnosti. Osećaj za detalj i doživljaj prirode ovekovečeni su na brojnim fotografijama. Izrazit kolorit u skladu sa formom, odskače na mnogim digitalnim fotografijama.

Preklapanje aktova, koje je umetnik radio tokom studija, sa digitalnim teksturama dovodi do nastanka novih dela izrazite poetičnosti i likovnosti. To su radovi nastali u poslednjim godinama umetnikovog života, radovi koji slave lepotu žene, prirode i života u celini. Oni nam jasno prenose Ivanovu beskrajnu ljubav prema fotografiji, i veštinu i talenat da se istom izrazi.

Ivan Hadži Zdravković rođen je u Nišu 15. septembra 1952. godine, a već od svoje petnaeste godine, još dok je bio đak osnovne škole, kroz foto i kino sekcije počeo je da se bavi fotografijom i amaterskim filmom.

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Error: No articles to display