Više od 250 vršačkih đaka na predavanju "Hodočašće na Krf"
Odštampajte ovu stranicu

Više od 250 vršačkih đaka na predavanju "Hodočašće na Krf"

Autor :  feb 13, 2019

Više od 250 vršačkih đaka prisustvovalo je predavanju pod nazivom "Hodočašće na Krf"  (“Plava grobnica“) koje je organizovao Grad Vršac povodom obeležavanje stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata.

Predavanje u Gradsskom muzeju, održao je kustos “Srpske kuće na Krfu, Ljubomir Saramandić.

Ljubomir Saramandić kooz izlaganje, približio je đacima i njihovim pedagozima istorijski trenutak o kome, gotovo svakodnevno poslednje dve decinije, on ima čast da tumači posetiocima Srpske kuće na Krfu.

muyejkrf2019graddjeci2019feb

- Smatram da su poklonička putovanja važna ne samo za sticanje indentiteta i patriotizma, već i da prisustvo na ostrvo Vido pokreće mnoge mehanizme od suštinskog značaja za razvoj mlade osobe o odnosu pojedinca i nacije i države, o požrtvovanju i solidarnosti kao načinu na koji osmišljavamo naše živote, o oslobađanju-katarzi od naizgled nerazrešivih problema svakodnevnice pred svedočanstvima žrtve naših predaka nezabeleženim u istoriji ratovanja. Moje je duboko uverenje da hodočašće na Krf (srpski Jerusalim) treba da bude svojevrstan ispit zrelosti cele generacije i spremnost da se savladaju teškoće koje život postavlja pred svakog pojedinca. Stoga mi je izuzetno drago što je predavanje organizovano od strane državne intitucije, jer smatram da jedino država može da pruži sistemski odgovor kroz obrazovanje na najvažnije egzistencijalne probleme koji mladi imaju u najosetljivijem periodu njihovog sazrevanja. Zato bi se posebno zahvalio na inicijativi i pozivu članici Gradskog veća za kulturu Nataši Maljković Čonić, rekao je Saramandić.

Veliki doprinos događaju dali su i đaci vršačke MŠ "Josif Marinković" izvođenjem pesama Tamo daleko, Ovo je Srbija i kreće se lađa Francuska.

- Nizom predavanja i manifestacija prošlu godinu smo obeležili kao stogodišnjicu od završetka Prvog svetskog rata. Mislim da jubileji dođu i prođu, ali da se o ovakvim temama, psebno mladim ljudima uvek treba pričati. Mladi treba da znaju ko su, i treba da neguju patriotizam prema svojim precima. Predavanje koje je odslušalo 250 đaka, sigurna sam da im je pomoglo da shvate požrtvovanje i kakvu je golgotu podneo naš narod na putu preko Albanije ka Jadranskom moru i da to treba da bude nadahnuće i inspiracija za sve buduće generacije, kaže članica Gradskog veća za kulturu Maljković Čonić.

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"