"Velika laž" Sonje Atanasijević u Gradskoj biblioteci Vršac

"Velika laž" Sonje Atanasijević u Gradskoj biblioteci Vršac

Autor :  okt 17, 2018

Promacija romana "Velika laž" Sonje Atanasijević zakazana je za četvrtak 18. oktobar u Salonu Gradske biblioteke od  19 časova.

Sonja Atanasijević prisutna je na književnoj sceni od sredine devedesetih godina. Objavila je osam knjiga - sedam romana i jednu zbirku priča. Sonja Atanasijević prisutna je na književnoj sceni od sredine devedesetih godina. Objavila je osam knjiga - sedam romana i jednu zbirku priča. 

Dobitnica je nagrade Branko Ćopić Srpske akademije nauka i umetnosti, i dva puta nagrade Zlatni hit liber Redakcije za kulturu RTS-a. NJeni romani bili su u užem ili najužem izboru za brojne značajne nagrade, dva puta za NIN-ovu, više puta za nagradu Žensko pero, kao i za nagrade Isidorinim stazama, Miroslav Dereta i Stevan Sremac. 

Proza joj je prevođena na francuski, engleski, bugarski, rumunski i makedonski jezik. Roman „Velika laž“ je savremena, urbana priča koja istražuje kako korporacijski kapitalizam i dehumanizovano, a visoko tehnološki razvijeno društvo, utiče na porodicu, ljubav, prijateljstvo, na slobodu ljudskog bića. Drugim rečima, priča o ljudima koji se trude da sačuvaju svoj psihički i moralni integritet, a da istovremeno ne ugroze egzistenciju. 

Glavna junakinja zaposlena je u velikoj medijskoj kući, gde se suočava sa opasnošću od gubitka posla, seksualnim uznemiravanjem, mobingom... I posao njenog supruga takođe je ugrožen, tako da ovaj mladi par sa dvoje male dece prolazi kroz veliku životnu krizu.

Njihova ljubav je duboka, ali postavlja se pitanje mogućnosti sreće u takvom sistemu. Jedan od dva pripovedna glasa pripada embrionu, njihovom trećem začetom detetu, koje posmatra svet očima svoje majke i donosi odluku da se ne rodi. 

Prema rečima kritičara, roman „Velika laž“ predstavlja oštru kritiku savremenog društva, odnosno, neoliberalnog kapitalizma koji ljude pretvara u savremene robove i razara porodicu.Roman je bio u najužem izboru za nagradu „Stevan Sremac”.

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Error: No articles to display