Vrščanka Ljubica Vraneš sa kolegama Opere Narodnog pozorišta u Beogradu gostovala u Tirani

Vrščanka Ljubica Vraneš sa kolegama Opere Narodnog pozorišta u Beogradu gostovala u Tirani

Autor :  okt 05, 2018

Vrščanka Ljubica Vraneš, mecosopran i solistkinja opere Narodnog pozorišta u Beogradu, tenor Janko Sinadinović, Aleksandar Stamatović, bariton i dirigent Dejan Savić. gostovali su u Albaniji, u okviru saradnje na bazi Protokola potpisanog juna meseca ove godine između Narodnog pozorišta u Beogradu i Nacionalnog teatra Opere i Baleta u Tiran

Oni su kao gosti učestvovali u izvođenju Bizeove opere "Karmen", kojom je albansko nacionalno opersko pozorište otvorilo sezonu.

Beogradski umetnici su ostavili sjajan utisak na publiku, koja je svake večeri do poslednjeg mesta ispunila dvorane Kongresne palate, s obzirom na to da je dvorana Opere i Baleta na centralnom trgu Skenderbeg u Tirani u fazi rekonstrukcije do početka naredne sezone.

Najbolji albanski solisti, odlični Balet, Hor i Orkestar, zajednički sa našim umetnicima, četiri večeri za redom predstavili su Bizeovu muziku i tragičnu sudbinu Karmen na uverljiv, muzikalan, energičan i dramatičan način, kako su istakli državni i lokalni mediji, koji su od konferencije za štampu pa sve do poslednje predstave pomno pratili naše umetnike i predstave.

Premijeri je prisustvovala ministarka kulture Albanije, Mirela Kumbara, ambasador Srbije u Albaniji, NJ.E. Miroljub Zarić, niz članova diplomatskog kora, stranci koji žive i rade u Tirani, kao i ljubitelji operske umetnosti iz cele Albanije.

G. Zarić je u dva navrata primio naše umetnike u ambasadi i rezidenciji, podvlačeći značaj realizacije saradnje na polju kulture, koja se, između ostalog zahvaljujući i njegovom višegodišnjem radu na poboljšavanju odnosa između dve zemlje, nalazi na uzlaznoj putanji.

Gđa Zana Ćela, direktorka Nacionalnog teatra Opere i Baleta i Dejan Savić, upravnik Narodnog pozorišta, na osnovu uspeha ove prve zajedničke akcije, dogovorili su naredne korake u daljoj saradnji dva pozorišta, koji se tiču gostovanja albanskih umetnika u Beogradu, razmene baletskih solista, angažovanja koreografa iz Srbije u Tirani, te najzad aktivnosti na realizaciji razmene kompletnih produkcija i delovanja u pravcu ostvarivanja koprodukcije u narednom periodu.

 

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Error: No articles to display