Selekcija i program ovogodišnje "Vršačke pozorišne jeseni"

Selekcija i program ovogodišnje "Vršačke pozorišne jeseni"

Autor :  okt 03, 2018

Međunarodni festival klasike "Vršačka pozorišta jesen" po 26. put biće održan u vršačkom Narodnom pozorištu "Sterija" u periodu od 19. do 28. oktobra.

Sagledavajući pozorišna ostvarenja u Republici Srbiji i regionu, bazirana na delima koja pripadaju klasičnoj dramskoj književnosti, selektor je tragao za   sedam predstava koje će ispuniti glavne kriterijume Festivala pozorišne klasike:  originalnost i  inovativnost rediteljskog postupka, aktuelnost i savremenost,  bogatstvo glumačkog izraza i snaga ukupnog umetničkog doživljaja.

Selektor je video više od  trideset umetnički vrednih pozorišnih predstava u zemlji i regionu i iskreno žali što neke od njih nije mogao da, uprkos njihovim visokim estetskim dometima, uvrsti u takmičarski program Festivala. Na takvu odluku uticali su, u najvećoj meri,  finansijski ili tehnički uslovi. Ravnajući se prema realnim mogućnostima Festivala klasike, selektor  je predlažio za glavni (takmičarski)

Program 26. Festivala klasike, a Festivalski odbor prihvatio predloženu selekciju:

1. Rože Vitrak: “Viktor ili deca na vlasti”, režija Aleksandar Švabić / NP Sterija Vršac - petak, 19.10.2018.

Jedan od najznačajnijih nadrealističkih komada Aleksandar Švabić pročitao je, između ostalog, i kao farsu o licemerju,  egoizmu, zlobi, sadizmu. Priča o detinjstvu u kojem raskrinkava svet odraslih dokazujući još jednom da je glupost neuništiva.        

2. Ana Đorđević: „Anika i njena vremena“, inspirisano pripovetkama Ive Andrića, režija Ana Đorđević/ Srpsko narodno pozorište - Novi Sad i Beo ART – Beograd - subota, 20.10.2018.

Rediteljka Ana Đorđević kao dramatizator pripovedaka  Ive Andrića inspirisana je pričom o fatalnoj Aniki, ženi koja tokove života u bosanskoj kasabi potčinjava svojima izuzetnim moćima. Snažnim pozorišnim sredstvima predstava govori o ženi koja dominira svetom muškaraca, preobraćajući tradicionalizmom opterećenu sredinu u pozornicu savremenog pogleda na svet.

3. Aleksandar Sergejevič Puškin:  “Evgenije Onjegin”, režija Boris Liješević/ Pozorište mladih – Novi Sad - nedelja, 21.10.2018.

Evgenije Onjegin Borisa Liješevića anticipira nadolazeće vreme: epohu hladnih i praznih duša, epohu kojom će gospodariti egoizam kao životno načelo. Predstava ukazuje na samoću kao simptom modernog urbanog života bez ljubavi i  poezije. 

4. Borislav PEKIĆ: “Korešpodencija“, režija Gorčin Stojanović/ Zvezdara teatar - ponedeljak, 22.10.2018.

Gorčin Stojanović je skoro četiri decenije posle slavnog  izvođenja Pekićevog komada u  Ateljeu 212, našao sveže sokove- one kojim nas danas napajaju u pričama o težnji ka Evropi i njenim vrednostima. Raskošno a nepretenciozno, glumački dominantno pozorje savremenom gledaocu po meri sasvim. 

5. Nikolaj Vasiljevič Gogolj: “Mirgorod”, režija Anđelka Nikolić/ NP Kikinda - sreda, 24.10.2018.

Jedan novovremeni Gogolj koji je nastao na osnovu motiva Gogoljevih pripovedaka, spisa i prepiske koju je Anđelka Nikolić inventivno sklopila kao osnovu za  ironičnu, uzbudljivu, setnu, glumački i muzički razbokorenu predstavu. 

6. Gabrijel Ševalje:  “Klošmerl”, režija Kokan Mladenović/ BDP  - četvrtak, 25.10.2018.

Žestoko satirična predstava o tobožnjoj modernizaciji tradicionane sredine nastala na osnovu romana Klošmerl, u kojoj se neodoljivo prepoznaje aktuelna stvarnost društva u tranziciji kakvo je i srpsko. Predstava prepuna kalmabura kojima će se publika toliko smejati da će joj biti neprijatno. 

7. Ežen Labiš: „Florentinski šešir“, režija Darijan Mihajlović /Pozorište  Boško Buha - petak, 26.10.2018.

Velika komedija sa pevanjem, pucanjem, plakanjem i smejanjem. To je jedna pametna paradigma ludosti društva koje se raslojava. Darijanu Mihajloviću se posrećilo da režirajući  francuski vodvilj devetnaestog veka i posvećujući ga svom velikom učitelju LJ. Draškiću, najvećem majstoru ovog žanra u srpskom pozorištu, načini bulevarsku komediju koja na publiku deluje uistinu terapeutski.  

 

 

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Error: No articles to display