Izložba fotografija "Lica Pečuja" u Vršcu

Izložba fotografija "Lica Pečuja" u Vršcu

Autor :  sep 11, 2018

Kulturni centar Vršac i Collegium Hungaricim Beograd, u saradnji s Centrom za multikulturalni dijalog i regionalizam, organizuju izložbu fotografija Fokus grupe "Lica Pečuja".

Izložba će, kako je najavljeno,  biti otvorena u petak, 14. septembra u 13 časova u Domu vojske, a otvoriće je Sentđerđi Klara, direktorka Collegium Hungaricim Beograd.

Focus grupu je osnovao dr. Lajos László u proleće 1977. godine u Pečuju, u okvirima Foto kluba Meček. Članove su činili osnivač dr. Lajos László, Tamás Borbély, László Cseri, Örs Harnóczy, FerencKálmándy Pap i Péter Marsalkó.

Fotografije Focusa je karakterisala skoro filozofska perspektiva, koja je prodirala od površine ka dubljim slojevima. Nisu to bili sušti umetnički snimci: u delima su se podjednako pojavili njihov pogled na svet, predosećaji, kao i osećaj za problematiku. Redovno se pojavljuju na domaćim i stranim izložbama fotografije.

U Pečuju 2012. godine je objavljeno izdanje na 35. godišnjicu postojanja grupe o njihovom radu, pod naslovom Focus. Grupa je u 2013. godini izdala knjigu o gradu Pečuju. Stvorili su delo u kojem nisu podredili umetničku fotografiju komercijalnim zahtevima.

U 2015. godini su u Pečujskoj galeriji u izložbi velikih proporcija prikazali lica grada Pečuja na 110 fotografija u crno-beloj tehnici, koje su predstavljale najšire slojeve predstavnika građana Pečuja. Sve je u detaljima! Mislili su da će se i od ovog manjeg „prikaza” ocrtatilice grada, pa čak iako je to lice pegavo, spokojno ili ponekad naborano. Materijal izložbe je posle objavljen i u obliku knjige pod naslovom „LicaPečuja”.

Izložba će moći da se pogleda do 30. septembra

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije