Počinje "Vršačko kulturno leto"

Počinje "Vršačko kulturno leto"

Autor :  jul 31, 2018

Ovogodišnja manifestacija "Vršačko kulturno leto" počinje 1.  trajaće do 31. avgusta. U okviru manifestacije, Kulturni centar Vršac u četvrtak 2. avgusta, sa početkom od 19h, u Muzičkom paviljonu na Gradskom trgu organizuje pesničko veče Slobodana Milinkovića. 

Pored pesnika, u programu učestvuju: Miroslava Kućančanin, Danica Černih, Ksenija Joksimović i Sanja Vukelić. Moderator programa je Verica Preda.

Muzički deo programa upotpuniće Petru Lapadan i Arva Ervin. Pesnik iskazuje slikovito ljubav kad je u pitanju voljeno biće, ali i rodni kraj. A, zavičaj je svuda gde je pesnik živeo, gde je voleo i gde mu srce osta. To je Dalmacija, to je Split, ali i Vojvodina i Vršac. Iako peva o Dalmaciji i Splitu u kojem je proveo mornarske dane, pesnik spontano povezuje mirno plavetnilo sa beskrajnom ravnicom.

Nostalgično se priseća starog vremena, prošlih ljubavi, divnih pejzaža, mora i jarkih vojvođanskih slika. Ne želi da razdvoji ova dva, na izgled suprotna mesta.

Povezuje ih dragim likovima, sećanjima, rimom. „Duša mi osta pod Vršačkom kulom“, kaže pesnik. Upravo pod njom ostade pesnik, rečiti moreplovac, da zaljubljene rime plete, ploveći tamo negde i negde ovde, ljubeći, pateći, mireći nepomirljive daljine i pokazujući nam očima i srcem da je ljubav neiscrpan izvor života.

Slobodan Milinković rođen je 1943.godine u selu Dubu, u opštini Bajina Bašta. Detinjstvo provodi u Vršcu gde završava osnovnu školu, nakon koje upisuje Mornaričku srednju brodsku školu u Divuljama kod Splita. Kao starešina JRM radi na brodovima i završava Fakultet organizacionih nauka posle čega svoju karijeru nastavlja u Mornaričkoj vojnoj akademiji kao starešina pitomaca.

Plovio je brodom „Galeb“, Titovom rezidencijom na moru, sa pitomcima Pomorske akademije po Sredozemlju. Dve godine bio je starešina pitomcima-studentima stranih ratnih mornarica. Studenti su bili iz Libije, Iraka, Alžira, Bangladeša i Palestine. Penzionisan je 1991.godine kao viši mornarički oficir, napušta Split i vraća se u svoj Vršac kojem posvećuje većinu svojih pesama.

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Error: No articles to display