"Sterija" traži glumce
Odštampajte ovu stranicu

"Sterija" traži glumce

Autor :  Jelena J. Baljak, novosti.rs jul 23, 2018

Ansambl vršačkog NP "Sterija" broji svega osmoro stalno zaposlenih glumaca, i to pet ženskih i tri muška - svi stariji od 40 godina. U praksi, taj broj je još manji, jer je jedan od bardova vršačkog glumišta Dragan Džankić već duže vreme na bolovanju. Zato se u toj ustanovi nadaju da će im resorno ministarstvo odobriti da ove godine u stalni radni odnos prime četvoro mladih, kako bi osvežili i ansambl i repertoar.

Marina Lazarević, v. d. direktorke pozorišta, kaže da su za to već dobili saglasnost Grada Vršca, iz čijeg budžeta se, inače, finansiraju. Dodaje i da će biti uporni u svojim nastojanjima, ukoliko ih ministarstvo bude odbilo, "jer je trenutno stanje neizdrživo".

- Više od deset godina nismo zaposlili nove glumce. U međuvremenu je dvoje dobilo otkaz, a dvoje preminulo. Knjiga je spala na osam slova, što nas limitira prilikom odabira predstava - ukazuje Lazarevićeva, koja je i sama glumica.

Zbog oskrnavljenog ansambla, svi glumci moraju da igraju u svim komadima. Uprkos tome, na repertoaru upravo završene sezone imali su 17 predstava. Od toga, pet premijera.

- Na svojim plećima su, uz glumce saradnike, koje smo primorani da angažujemo, izneli čak 74 izvedbe, od kojih 54 u našem pozorištu, a ostatak na gostovanjima. To je izuzetno naporno, pogotovo kada se uzme u obzir da po završetku jedne premijere, odmah kreću duple svakodnevne probe za drugu. Zato su nam novi glumci neophodni - naglašava sagovornica "Novosti".

Novozaposleni će biti isključivo mladi, od kojih su se neki već dokazali gostujući u njihovim predstavama. Uveliko posmatraju i studente treće i četvrte godine Fakulteta dramskih umetnosti, a šansu da se dokažu daće i vršačkim glumcima, koji su dosad bili zapostavljeni.

Lazarevićeva je izuzetno ponosna na to što je NP "Sterija", na čijem je čelu godinu i po dana, uspostavilo usku saradnju sa NP u Beogradu, gde su prvi put odigrane njihove dve predstave. Jednu od njih, "Edmunda Kina", režirao je glumac Irfan Mensur, sa kojim će i u nastupajućoj sezoni nastaviti saradnju. Planiraju da ponove i prošlosezonsku turneju po zemljama regiona, kao i da povećaju broj učešća na festivalima u Srbiji.

Autor: novosti.rs, Jelena J. Baljak

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"