Ako još uvek niste, obavezno pogledajte Prirodnjačku zbirku u "Apoteci na stepenicama"

Ako još uvek niste, obavezno pogledajte Prirodnjačku zbirku u "Apoteci na stepenicama"

Autor :  jun 27, 2018

Na inicijativu grada Vršca i gradske samouprave, u maju ove godine, vršački Gradski muzej je u zgradi "Apoteke na stepenicama" javnosti predstavio deo Prirodnjačke zbirke, koja je naišla na veliko interesovanje sugrađana i gostiju našeg grada.

Prirodnjačka zbirka, koja je decenijama bila nedostupna javnosti, a na čijem je prikupljanju od 1882. godine, sa pionirskim žarom od preuzimanja dužnosti kustosa Gradskog muzeja radio Feliks Mileker.

Ideja grada bila je da Prirodnjačka zbirka postane stalna postavka, koja će biti dostupna svim posetiocima muzeja, a naročito deci.

- Grad će u dogovoru sa školama od naredne školske godine organizovati đačke posete muzeju, u okviru kojih će deca svih uzrasta, imati priliku da se upoznaju i sa ovom zbirkom. Reč je o veoma zanimljivoj postavci koja svedoči o biodiverzitetu, i koja im umnogome može pomoći u savladavanju nastavnog gradiva i naučiti ih o važnosti čuvanja životne sredine u svakom smislu te reči. Naravno, postavka će biti dostupna i svim znatiželjnim sugrađanima, kao i turistima koji nepropuštaju prikliku da posete sve kulturne institucije u nađšem gradu, među kojima je i Apoteka na stepenicama, istakla je za portal eVršac, gradonačelnica Dragana Mitrović.

Ova zbirka predstavljena je javnosti i zahvaljujući saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode iz Novog Sada čiji su stručnjaci obradili najznačajnije primerke kolekcije.

Prirodnjačka zbirka vršačkog muzeja može se pohvaliti veoma retkim primercima biljaka i životinja iz različitih perioda njihovog razvoja. Posebno divljenje predstavlja izuzetno dobro očuvana zbirka prepariranih životinja, nastala krajem XIX i početkom XX veka.

Ako još uvek niste pogledali Prirodnjačku zbirku, koja je jedna od najstarijih i najbogatijih u Srbiji, podsećamo Vas da to uradite što pre.

Apoteka na stepenicama radi po principu najavljene posete koju možete zakazati na broj telefona 013/838-053 i nedeljom od 10 do 14 časova. O cenama ulaznica možete se informisati (klikom OVDE)

priprodnjacka ybirka ev 2018 jun klo

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Error: No articles to display