Prirodnjačka zbirka ugledala svetlost dana u Apoteci na stepenicama

Prirodnjačka zbirka ugledala svetlost dana u Apoteci na stepenicama

Autor :  maj 21, 2018

Na inicijativu grada Vršca i gradske samouprave, vršački Gradski muzej je u okviru tradicionalne manifestacije "Noć muzeja" organizovao svečano otvaranje nove postavke Prirodnjačke zbirke u zgradi "Apoteke na stepenicama".

Prirodnjačka zbirka, koja je decenijama bila nedostupna javnosti, a na čijem je prikupljanju od 1882. godine, sa pionirskim žarom od preuzimanja dužnosti kustosa Gradskog muzeja radio Feliks Mileker, napokon je ugledala "svetost dana" i postala dostupna Vrščanima i gostima našeg grada.

Nova postavka predstavljena je javnosti i zahvaljujući saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode iz Novog Sada čiji su stručnjaci obradili najznačajnije primerke kolekcije.

Svečanom otvaranju prisustvovala je gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović sa saradnicima.

- Postavka nove Prirodnjačke zbirke je još jedan od pokazatelja prirodnog bogatstva sredine u kojoj živimo, i koju imamo obavezu da sačuvamo za buduće generacije. Osim činjenice da je svrstana u jednu od najstarijih i najbogatijih u Srbiji, jer se može se pohvaliti veoma retkim primercima biljaka i životinja iz različitih perioda njihovog razvoja, zbirka ujedno ima nemerljiv kulturno istorijski značaj, rekla je gradonačelica Mitrović.

maj apoteka 2018apoteka na stepenicama

Ideja grada je da Prirodnjačka zbirka postane stalna postavka, koja će biti dostupna svim posetiocima muzeja, a naročito deci. Posebno divljenje predstavlja izuzetno dobro očuvana zbirka prepariranih životinja, nastala krajem XIX i početkom XX veka.

- Grad će u dogovoru sa školama od naredne školske godine organizovati đačke posete muzeju, u okviru kojih će deca svih uzrasta, imati priliku da se upoznaju i sa ovom zbirkom. Reč je o veoma znanimljivoj postavci koja svedoči o biodiverzitetu, i koja im umnogome može pomoći u savladavanju nastavnog gradiva i naučiti ih o važnosti čuvanja životne sredine u svakom smislu te reči. Naravno, postavka će biti dostupna i svim znatiželjnim sugrađanima, kao i turistima koji nepropuštaju prikliku da posete sve kulturne institucije u nađšem gradu, među kojima je i Apoteka na stepenicama, istakla je gradonačelnica Mitrović.

apoteka na stepenicama.d2 maj 2018 8

 

 

 

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije