Dan pozorišta u Vršcu i predstava "Čehov je Tolstoju rekao zbogom"
Odštampajte ovu stranicu

Dan pozorišta u Vršcu i predstava "Čehov je Tolstoju rekao zbogom"

Autor :  feb 06, 2018

Narodno pozorište "Sterija" u subotu 10. februara 73. put proslavlja Dan pozorišta. Tim povodom, istog dana sa početkom od 20 časova na velikoj sceni gostuje predstava "Čehov je Tolstoju rekao zbogom", u koprodukciji "Jugoarta" i Narodnog pozorišta Beograd. 

Radnja ove komične i gorke drame se odvija 1890. godine u Jasnoj Poljani, na imanju velikog ruskog pisca, Lava Nikolajeviča Tolstoja.Tolstoj je pozvao u goste mladog pisca Antona Pavloviča Čehova sa suprugom Olgom.

Oni ne znaju razlog poziva, ali će ih to saznanje primorati da donesu važnu odluku o predstojećem letu. Ubrzo počinju sukobi u kojima učestvuju i žene velikih pisaca.Drama se deli na više nivoa. Jedan nivo je odnos mladog i starog pisca – što je ujedno i odnos starog i novog u umetnosti.

Drugi nivo je odnos muškarca i žene u braku, a treći nivo je suprotstavljanje plemenitosti i samoljublja. Kao vezivno tkivo, kroz ovu dramu osećamo čovekovu borbu protiv samoće.Odnosi medju likovima su napeti, ali ta napetost povremeno i neočekivano koketira sa komičnim efektima.

U podeli su Predrag Ejdus, Jasmina Večanski, Ivan Đorđević i Hana Selimović.

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"