Uhapšen mladić iz okoline Vršca zbog prevara na "Fejsbuku" i zloupotreba platnih kartica
Odštampajte ovu stranicu

Uhapšen mladić iz okoline Vršca zbog prevara na "Fejsbuku" i zloupotreba platnih kartica

Autor :  apr 04, 2018

Pripadnici Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala MUP-a, uhapsili su P. M. (1991) iz okoline Vršca zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio više krivičnih dela neovlašćeni pristup zaštićenom računaru, računarskoj mreži i elektronskoj obradi podataka, kao i više krivičnih dela prevara i falsifikovanje i zloupotreba platnih kartica, navodi se u saopštenju MUP-a Srbije.

Tokom pretresa stana osumnjičenog policija je pronašla 312.000 dinara u gotovini, kesicu ekstazija, semenke marihuane i računarsku opremu sa ogromnom bazom zloupotrebljenih platnih kartica, ličnim dokumentima i softverskim alatima za izvršenje krivičnih dela iz oblasti visokotehnološkog kriminala.

On se sumnjiči da je od kraja 2017. godine do trenutka hapšenja neovlašćeno preuzimao naloge na društvenoj mreži „Fejsbuk”, lažno se predstavljao osobama koje imaju status „prijatelja” kao osoba koja je vlasnik profila i tražio da mu pomognu.

P.M. je, kako se sumnja, tražio da mu hitno pošalju manje novčane iznose, uglavnom oko 1.200 dinara, ali tako što će fotografisati svoje platne kartice i poslati mu parametre potrebne za plaćanje sa istih, ili je tražio da mu uplate 1.250 dinara na taj način što će ostaviti svoje podatke i podatke o svojoj platnoj kartici na internet stranici „Nemačka – posao”, koju je unapred kreirao, sa namerom da pribavi i zloupotrebi podatke o platnim karticama.

Osumnjičeni je nakon toga zloupotrebljavao platne kartice većeg broja lica do kojih je došao i skidao sav raspoloživi novac sa istih, koji je nakon toga preusmeravao na svoje račune i podizao u gotovini.

Kako se sumnja, P.M. je na ovaj način pribavio za sebe protivpravnu imovinsku korist u do sada utvrđenom iznosu od 1.800.000 dinara na štetu više desetina građana Srbije.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal u Beogradu.

Kako se sumnja da je broj oštećenih veći, nego što je dosadašnjim radom utvrđeno, pozivamo sve građane koji sumnjaju da su oštećeni na ovaj način da svoje podatke proslede na e-mail adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili da se jave Odeljenju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala MUP-a na broj telefona 011/3540-231, tokom radnog vremena, ističe se u saopštenju.

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"